Olej z pestek dyni

Dlaczego warto włączyć do swojej diety naturalne oleje?

Tłoczone na zimno, nierafinowane oleje zachowują wszystkie cenne substancje odżywcze, dlatego warto włączyć takie produkty do swojej codziennej diety. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Biorą udział w budowie komórek i hormonów. Bogactwo tych kwasów oraz witamin i składników mineralnych można znaleźć w oleju z pestek dyni. Produkt ten znalazł zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Wykazuje również działanie prozdrowotne, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Jakie korzyści daje stosowanie oleju z pestek dyni?

Proces rafinacji pozbawia naturalne oleje wszelkich substancji odżywczych, a w większości przypadków również smaku i aromatu. Dlatego właśnie warto wybierać produkty, które powstały poprzez tłoczenie na zimno. Coraz chętniej stosowany olej z pestek dyni od BEE wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nim witaminy i minerały wspierają pracę wielu narządów oraz poprawiają ogólny stan organizmu. Alkaloidy korzystnie działają w leczeniu pasożytów układu pokarmowego. Mężczyźni, borykający się z nadmiernym przerostem prostaty, również powinni włączyć olej z pestek dyni do swojego jadłospisu. Zawarte w produkcie fitosterole regulują rozrost tego gruczołu. Ta sama substancja zwalcza zły cholesterol, nagromadzony w organizmie.

Jak zadbać o urodę z olejem z pestek dyni?

W przypadku występowania problemów skórnych, takich jak trądzik, czy zmarszczki, olej z pestek dyni jest niezastąpiony. Oczyszcza on skórę i wyrównuje koloryt. Nawilża również cerę i wspomaga jej regenerację. Przygotowany na bazie oleju domowy peeling jest świetnym sposobem na pozbycie się martwego naskórka i ujędrnienie twarzy. Produkt przygotowany z pestek dyni jest również świetnym lekarstwem na suche i popękane usta.

Wyroby, takie jak olej nierafinowany, powinny być zawsze spożywane na zimno. Dzięki temu można mieć pewność, że zawarte w nich substancje dobrze się wchłoną. Olej z pestek dyni najlepiej sprawdzi się do sałatek, czy chłodnych sosów. Można go również spożywać wraz z kromką świeżego chleba.

 

 

Jak wykorzystać olej z pestek dyni w kuchni?

Nienasycone kwasy tłuszczowe są podstawowym elementem codziennej diety. Wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami, pomagają leczyć zmiany skórne, a także biorą udział w wytwarzaniu witaminy D oraz nowych komórek. Dlatego właśnie w codziennej diecie powinny znajdować się wysokiej jakości oleje nierafinowane. Jednym z takich produktów jest olej z pestek dyni. Cechuje się on orzechowym smakiem i wyrazistym ciemnozielonym kolorem. Mimo że olej należy spożywać na zimno, znalazł on wiele zastosowań w kuchni.

Dlaczego warto spożywać olej z pestek dyni?

Smażenie tego tłoczonego na zimno oleju pozbawia go wszelkich prozdrowotnych substancji. Należą do nich głównie witaminy z grupy B, a także A, D, E oraz H. Pestki dyni są również źródłem wielu minerałów, np. selenu, magnezu, potasu, cynku, czy wapnia. Fitosterole pomagają w walce z cholesterolem, a alkaloidy z pasożytami jelitowymi. Dlatego właśnie olej z pestek dyni warto spożywać na zimno. Świetnie smakuje on jako dodatek do chleba, surówek i sałatek, czy warzyw. Można dodawać go również do makaronu. Olej pasuje do słodkich deserów. Sprawdzi się jako polewa do lodów, czy ciast, zwłaszcza serników. W Austrii, skąd olej pochodzi, jest on często dodawany do sernika wiedeńskiego.

Przed jakimi schorzeniami chroni olej z pestek dyni?


Substancje odżywcze zawarte w tym produkcie przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia. Spożywanie oleju ma również działanie profilaktyczne i lecznicze. Główną cechą produktu jest to, że zwalcza on pasożyty, takie jak glista ludzka, tasiemiec, czy owsik. Alkaloidy porażają ich układ nerwowy, a następnie ułatwiają usunięcie pasożytów z organizmu. Olej z pestek dyni można stosować w profilaktyce raka prostaty. Fitosterole są odpowiedzialne za regulację rozrostu gruczołu krokowego u mężczyzn. Regularnie spożywanie oleju chroni również przed chorobami układu krwionośnego. Kobiety z pewnością docenią kosmetyczne właściwości oleju. Dzięki stosowaniu produktu na skórę będą mogły cieszyć się jędrną i gładką cerą.

 

 

Olej z pestek dyni czyli zdrowe tłuszcze

Tłuszcze pełnią bardzo ważną rolę w naszej diecie i są jednymi z podstawowych składników zbilansowanej, zdrowej diety. Do wyboru mamy wiele źródeł, takie jak oleje, orzechy czy inne nasiona. Mało popularnym źródłem zdrowego tłuszczu jest olej z pestek dyni (https://www.bee.pl/9123-olej-z-pestek-dyni), który dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym zasługuje na większą rozpoznawalność i popularność. Skąd pochodzi ten olej? Jakie ma zalety? Jak można go przemycić do swojej codziennej diety?

Skąd pochodzi olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni, przez niektórych nazywany także zielonym złotem, pochodzi z historycznej krainy znanej jako Styria. Obecnie są to tereny należące do Austrii i Słowenii. Ma zielony kolor i charakterystyczny smak. W naszych rejonach nie jest zbyt popularny, jednak warto się nim zainteresować i włączyć go do swojej diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne.

Właściwości oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni jest prawdziwą skarbnicą, jeśli chodzi o składniki i wartości odżywcze. Znajdziemy w nim mnóstwo fosforu, cynku, selenu, żelaza, magnezu, manganu, witaminy z grupy B, a także E, A, D, C oraz beta-karoten. Olej z pestek dyni zawiera także dużą ilość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takie jak kwas oleinowy czy linolowy, a także fitosterole, skwalen, kwasy fenolowe, tokoferole oraz antyoksydanty, np. barwniki karotenoidowe.

Dlaczego warto spożywać olej z pestek dyni?

Badania udowodniły, że olej z pestek dyni świetnie sprawdza się u osób, które zmagają się z nadciśnieniem oraz obniżoną odpornością. Mogą po niego także śmiało sięgać osoby, które mają problemy z trawieniem oraz wrzody żołądka. Sprawdzi się także przy diecie odchudzającej.

Olej z pestek dyni – zastosowanie

Olej z pestek dyni może mieć bardzo szerokie zastosowanie w naszej kuchni, jednak warto mieć na uwadze, że spożywany na zimno ma dużo więcej wartości odżywczych. Można go śmiało używać do sałatek czy sosów. Wiele osób dodaje go jako polewę do deserów, np. lodów waniliowych.